Patates yumru kök kalitesini nasıl etkilenir

Patatesin kalitesini tanımlayan üç ana kriter vardır: yumru kök kalitesi, cilt yüzeyi ve saklama ve pişirme kalitesi. Tüm bu kriterlerin yönetilmesine yardımcı olmak için dengeli bir bitki beslenme programı önemlidir.

Yumru kök kalitesi

Yumru kök kalitesi, ister kuru madde içeriği, nişasta içeriği, iç bozukluklar isterse pişirme kabiliyeti olsun, son kullanıcı için kritik öneme sahiptir.

Azot yaprak ve yumru kök büyümesini teşvik eder ve nişasta üretimini en üst düzeye çıkarır, fosfat yaprak ve yumru kök büyümesini korur ve nişasta kalitesini ve içeriğini etkiler, potasyum su alımını ve kuru madde üretimini en üst düzeye çıkarır ve kara leke seviyesini azaltmaya yardımcı olur, kalsiyum iç nokta pas lekesini ve kara lekeyi en aza indirir, magnezyum güçlü bir fotosentetik kapasite ve iyi bir büyüme sağlar, bor iç nokta pas lekesini ve enzimatik kararmayı azaltmaya yardımcı olur.

Cilt yüzeyi

Tüketiciler, özellikle önceden paketlenmiş veya dökme patates satın alırken, temiz, çekici kabuklu patatesleri giderek daha fazla talep ettikleri için cilt yüzeyi daha da önem kazanmaktadır. Yüzey hastalığı olan yumru kökler sadece daha az çekici olmakla kalmaz, aynı zamanda bunlarda depolama ömrünün kısalması muhtemeldir.

Bitkilerin doğru dengeli beslenmesi, yumru kök cilt bozuklukları insidansını azaltacak ve cilt yüzeyini iyileştirecektir. Kalsiyum, hastalıklara daha iyi direnç sağlayan yumru kök cildini güçlendirir, bor, alımı artırarak kalsiyumun etkisini arttırır ve böylece yaygın uyuz ve diğer yumru kök hastalıklarının seviyelerini azaltabilir, çinko tozlu uyuzları en aza indirebilir ve kükürt hem toz hem de yaygın uyuz enfeksiyonunu azaltabilir.

Depolama ve pişirme kalitesi

Depolama ve pişirme kalitesi göz ardı edilemez ve bitki hasat edildikten sonra, çoğu ülkede yıl boyunca arzın sürekliliğini sağlamak için patateslerin depolanması gerektiğinden iş bitmez. Kara lekeye veya renk bozulmasına daha az eğilimli yumru kökler önemli ölçüde daha iyi depolanır ve daha iyi pişirme özelliklerini korur.

Hasattan önce bitkinin doğru dengeli beslenmesi, patates yumru köklerinin depolama ve pişirme kalitesini etkileyecektir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve borun hepsi yumru kök çürümesi, enzimatik kararma ve renk değişikliğini azaltarak patates yumru köklerinin depolanması ve pişirme kalitesi üzerinde olumlu etkiye sahiptir.