Kalsiyum polen çimlenmesini arttırır; bazı enzim sistemlerini düzenler; ve hücrelerin ve iletken dokuların büyümesini ve sağlığını etkiler. Domates meyvesi kalitesi, özellikle Çiçek Burnu Çürüklüğü (BER) üzerinde kilit spesifik bir etkiye sahiptir.
Büyüme ve verim için kalsiyum gereklidir ve İtalya'daki çalışmaların gösterdiği gibi meyve gelişiminin erken olmasını teşvik eder.
Meyvede bulunan az miktarda kalsiyum, iyi kalitede domates üretimi için gereklidir. ABD'de yapılan çalışmalarda gösterildiği gibi, kalsiyum nitrat ile üst gübreleme, meyvede kalsiyumun arttırılması için başarılı bir yöntemdir.
İyi meyve yapısını ve kalitesini korumak için kalsiyum gereklidir. Türkiye'deki çalışmalarda gösterildiği gibi yeterli malzeme domates tokluğunu ve TSS'yi arttırmaktadır.
Amonyum bazlı gübreler kalsiyum alımına antagonisttir. Bunlar, toprak pH'ını ve su alım oranını azaltır, aynı zamanda terlemeyi yavaşlatır. Amonyum alım için kalsiyum ile yarıştığında, BER risklerini artırır.
Kalsiyum eksikliği doğası gereği BER oluşumuyla bağlantılıdır. Amonyumun ana azot kaynağı olarak kullanılması, Brezilya'daki çalışmalarda görebileceğiniz gibi, bu bozukluğun insidansını önemli ölçüde artırır.
Genel bir kural olarak,% 0.12'nin üzerinde kalsiyum konsantrasyonuna sahip taze meyveler BER geliştirmez. İyi kalsiyum tedarikini sağlamanın en iyi yolu kalsiyum nitratını kalsiyum kaynağı olarak kullanmaktır (bkz. yukarıda, Türkiye'den veriler).
Kalsiyum nispeten büyük miktarlarda gereklidir. Toplamda 152lb / ac civarında kalsiyum, 44.6t / ac civarında bir tarla domates bitkisi tarafından alınır. Tüm büyüme süresi boyunca kalsiyum gerektiğinden ve meyvelere taşınması yavaş olduğundan, bitki dokusunda seviyeler oluşturmak ve yine meyve olgunlaşması sırasında kalite potansiyelini ve depolanabilirliğini en üst düzeye çıkarmak için mevsim boyunca uygulamaların yapılması yaygın bir uygulamadır.
Domates büyüme aşamalarında kalsiyum | |
Tesis etme | Kök ve yaprak büyümesini artırır |
Vejetatif büyüme | Güçlü bitki büyümesini sürdürür |
Çiçeklenme - meyve tutumu | Bitki üreme gelişimini en üst düzeye çıkarır |
Meyve olgunlaşması - olgunluk | İyi meyve tokluğunu ve kalitesini korur ve BER riklerini azaltır |