Çok fazla azot verimi düşürebilir, bu nedenle yerel denemeleri takiben oranları doğrulamak önemlidir. Yukarıdaki şekil, Türkiye'deki denemelerin azot aşırı uygulandığında verimin düştüğünü göstermektedir.
Amonyum N'nin aşırı kullanımı sorunlara neden olabilir. Güney Afrika'daki denemeler, nitrata tercihen amonyumun üçte birine kadar kullanımında önemli verim kayıplarını doğrulamıştır.
Amonyum-N'nin ana N-kaynağı olduğu aynı çalışmalarda, amonyum; potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile karşılaştırıldığında tercih edilen şekilde alınmıştır, bu da bitkide lezzet gibi domates niteliklerini azaltacak olan bu önemli besinlerin seviyelerini düşürmüştür. Düşük kalsiyum alımının bir sonucu olarak, BER riski artar.
Meyve tutumundan sonra amonyum kullanıldığında ve ürünler nem stresi altında olduğunda, ABD'deki çalışmalarda gösterildiği gibi BER insidansı daha da yüksektir.
İsviçre'de domates bitkisinin fusarium kök boğazı ve kök çürüklüğüne duyarlılığı hakkındaki çalışmalarda, nitratın hastalık gelişimini engellediğini ve fusarik asidin - patojen tarafından salınan bir toksin - etkilerini azalttığını bulunmuştur.
West Indies'de yapılan deneyde gösterildiği gibi, bitki kalitesi ve raf ömrü de aşırı amonyum nitrojen formlarının kullanılması sonucu zarar görmektedir. Meyve daha toktur ve nitrat formlarının (kalsiyum nitrat, potasyum nitrat) kullanıldığı yerlerde daha fazla pazarlanabilirdir.
Bitkiler üretilen her ton meyve için yaklaşık 4.8 - 5.3lb çıkarır. Ortalama 44,6 ton / ac tarla bitkileri için yüksek oranlarda 223 lb / ac veya üstü gereklidir. Bununla birlikte, çok fazla azot verimi azaltabilir, bu nedenle yerel denemelerin ardından oranları doğrulamak önemlidir. Azot formu özellikle domates bitkisinde önemlidir ve hızlı büyümeyi ve bitki verimliliğini korumak için amonyum ve nitrat formları arasında iyi bir denge sağlamak önemlidir.
Domates büyüme aşamalarında azot | |
Tesis etme | Güçlü erken büyümeyi destekler |
Vejetatif büyüme | Büyümenin devam etmesini sağlar |
Çiçeklenme - meyve tutumu | Bitki büyümesini sürdürür ve çiçek sayısını en üst düzeye çıkarır |
Meyve olgunlaşması - olgunluk | Meyve dolgusunu korumak için düşük miktarlarda |