Domates Üretiminde Kalsiyumun Rolü

Kalsiyum, hücre duvarlarının yapısını tutan ve hücre zarlarını stabilize eden hücrelerin önemli bir bileşenidir. Aynı zamanda bitki hücreleri içindeki tuz dengesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir ve bitkiden su hareketine izin vermek üzere stomanın açılmasını ve kapanmasını düzenlemek için potasyumu aktive eder.

Kalsiyum polen çimlenmesini arttırır; bazı enzim sistemlerini düzenler; ve hücrelerin ve iletken dokuların büyümesini ve sağlığını etkiler. Domates meyvesi kalitesi, özellikle Çiçek Burnu Çürüklüğü (BER) üzerinde kilit spesifik bir etkiye sahiptir.

Kalsiyum ve verim

Büyüme ve verim için kalsiyum gereklidir ve İtalya'daki çalışmaların gösterdiği gibi meyve gelişiminin erken olmasını teşvik eder.

Kalsiyum ile üst gübreleme ve meyvede Ca içeriği

Meyvede bulunan az miktarda kalsiyum, iyi kalitede domates üretimi için gereklidir. ABD'de yapılan çalışmalarda gösterildiği gibi, kalsiyum nitrat ile üst gübreleme, meyvede kalsiyumun arttırılması için başarılı bir yöntemdir.

Kalsiyum ve meyve tokluğu

İyi meyve yapısını ve kalitesini korumak için kalsiyum gereklidir. Türkiye'deki çalışmalarda gösterildiği gibi yeterli malzeme domates tokluğunu ve TSS'yi arttırmaktadır.

Kalsiyum alımı ve amonyum

Amonyum bazlı gübreler kalsiyum alımına antagonisttir. Bunlar, toprak pH'ını ve su alım oranını azaltır, aynı zamanda terlemeyi yavaşlatır. Amonyum alım için kalsiyum ile yarıştığında, BER risklerini artırır.

Kalsiyum ve BER

Kalsiyum eksikliği doğası gereği BER oluşumuyla bağlantılıdır. Amonyumun ana azot kaynağı olarak kullanılması, Brezilya'daki çalışmalarda görebileceğiniz gibi, bu bozukluğun insidansını önemli ölçüde artırır.

Kalsiyum nitrat ve BER

Genel bir kural olarak,% 0.12'nin üzerinde kalsiyum konsantrasyonuna sahip taze meyveler BER geliştirmez. İyi kalsiyum tedarikini sağlamanın en iyi yolu kalsiyum nitratını kalsiyum kaynağı olarak kullanmaktır (bkz. yukarıda, Türkiye'den veriler).

Kalsiyum uygulaması için genel yönergeler

Kalsiyum nispeten büyük miktarlarda gereklidir. Toplamda 152lb / ac civarında kalsiyum, 44.6t / ac civarında bir tarla domates bitkisi tarafından alınır. Tüm büyüme süresi boyunca kalsiyum gerektiğinden ve meyvelere taşınması yavaş olduğundan, bitki dokusunda seviyeler oluşturmak ve yine meyve olgunlaşması sırasında kalite potansiyelini ve depolanabilirliğini en üst düzeye çıkarmak için mevsim boyunca uygulamaların yapılması yaygın bir uygulamadır.

Domates büyüme aşamalarında kalsiyum
Tesis etme Kök ve yaprak büyümesini artırır
Vejetatif büyüme Güçlü bitki büyümesini sürdürür
Çiçeklenme - meyve tutumu Bitki üreme gelişimini en üst düzeye çıkarır
Meyve olgunlaşması - olgunluk İyi meyve tokluğunu ve kalitesini korur ve BER riklerini azaltır

Besinlerin rolü

Domates üretiminde diğer besin maddelerinin rolü hakkında bilgi edinin:

Azot

Fosfor

Potasyum

Kalsiyum

Magnezyum

Kükürt

Bor

Bakır

Demir

Manganez

Molibden

Çinko