İngiltere'deki denemelerin gösterdiği gibi, yüksek seviyelerde potasyum domates bitkilerinde yüksek verim sağlar. Domateslerin nispeten yüksek bir potasyum gereksinimi vardır. Hasat edilen her ton domates için genellikle 5,2 ila 7,2 lb’lik K bitki tarafından alınır.
Potasyum, şeker seviyesinin yanı sıra olgunlaşma ve depolama özelliklerini de belirleyerek en kaliteli meyvenin sağlanmasında önemli bir role sahiptir. Domateslerde yetersiz potasyum arzı eşit olmayan olgunlaşmaya neden olabilir (İngiltere denemeleri).
Domateslerde yetersiz potasyum seviyesi, ABD'deki çalışmalarda gösterildiği gibi, lekeli olgunlaşmaya ve iç beyaz dokular gibi renk kusurlarına neden olabilir.
ABD'deki çalışmalar da, yeterli potasyum seviyelerinden daha düşük seviyede potasyum nedeniyle sarı omuz insidansının daha yüksek olduğu gösterilmiştir.
Domates bitkisindeki yüksek potasyum seviyeleri, İngiltere denemelerinde görülebileceği gibi, meyvenin asitliğini ve bunun sonucunda domates suyunu arttırır.
ABD'deki çalışmaların gösterdiği gibi, yüksek seviyelerde potasyumun korunması, yüksek azot seviyelerinin neden olduğu çürük sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Domatesler, tipik olarak 267 lb / ac'nin üzerinde kullanılan potasyum azot ile karşılaştırıldığında nispeten yüksek bir potasyum gereksinimine sahiptir. Potasyum mevsim boyunca gereklidir ve meyvenin, 100 g meyve başına 250 mg K civarında ana bileşenidir. Magnezyum ve kalsiyum ile iyi bir potasyum dengesini korumak esastır. Çok fazla potasyum bu diğer katyonların alımını kısıtlar. Domateslerde yüksek seviyelerde potasyum kullanımı, tuzlu koşullar altında bitki büyümesini korumak için özellikle önemlidir. Fazla sodyum, potasyumun bitki yoluyla alımını ve transferini azaltır ve bu nedenle bitki büyümesini sürdürmek için potasyum seviyelerinin arttırılması gerekir.
Domates büyüme aşamalarında potasyum | |
Tesis etme | Güçlü erken büyümeyi destekler |
Vejetatif büyüme | Çiçeklenmeden önce yaprak dokusundaki konsantrasyonları en üst düzeye çıkarır |
Çiçeklenme - meyve tutumu | Bitki büyümesini sürdürür ve çiçek sayısını en üst düzeye çıkarır |
Meyve olgunlaşması - olgunluk | Meyvede yüksek potasyum seviyelerini en üst düzeye çıkarır ve bozuklukları en aza indirir |